fbpx
BiH

Zvizdić pozvao Hrvatsku i Srbiju na zaključenje sporazuma o granici

Off 145
Denis Zvizdić i Andrej Plenković
Kontinuiran dijalog i međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodno priznatih činjenica je najbolji put ka rješavanju svih regionalnih pitanja, posebno onih koja se tiču otvorenih bilateralnih sporova, poručio je danas u Davosu predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Tokom obraćanja učesnicima panela “Stvaranje snažnih partnerstava za rast i mir na Zapadnom Balkanu”, Zvizdić je govorio o regionalnoj saradnji i o izazovima na tom putu.

Istaknuo jednostrano donesene odluke kojima se krše ugovorno prihvaćene obaveze po CEFTA sporazumu, te pozvao kosovske vlasti da u narednom periodu vrate trgovinske odnose u okvire prihvaćenih pravila CEFTA sporazumom.

Zvizdić je pozvao kolege iz Hrvatske i Srbije da se u duhu potpisanih deklaracija sa samita zemalja Zapadnog Balkana zaključe sporazumi o granici, te da se zatvaranjem ovog poglavlja osigura da fokus budućih odnosa bude na ekonomskim, kulturnim, socijalnim i drugim temama od značaja za unapređenje životnog standarda građana.

“Kao dobar primjer za jačanje dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i daljnje unapređenje regionalne i bilateralne saradnje, vidim u praćenju dobrih iskustava koje smo uspostavili sa Crnom Gorom potpisivanjem Sporazuma o granici 2015. godine”, rekao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, proces regionalne saradnje proteklih je godina, naročito u okviru Berlinskog procesa, zabilježio ohrabrujuće pomake u svim sferama.

Posebno je istaknuo oblast infrastrukturnog povezivanja, kao i jačanje saradnje unutar regionalnog ekonomskog područja, te izrazio nadu da će, uprkos postojećim izazovima, ovi procesi ipak biti vraćeni na pravi put.

Zvizdić je poručio da će Bosna i Hercegovina, kao i do sada, ostati partner za sve oblasti i teme koje će svakoj zemlji pojedinačno, te regionu u cjelosti, omogućiti stabilnu, prosperitetnu i uspješnu saradnju.

Predsjedavajući Zvizdić se na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu sastao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dviju država.

Related Posts