fbpx
BiH, Vijesti

Znatno poboljšan uvoz i izvoz robe između BiH i Srbije

Off 65

Donedavno otvoreno međudržavno pitanje kada se govori o uvozu i izvozu robe na relaciji BiH – Srbija, prema tvrdnjama upućenih, u zadnje dvije godine znatno je poboljšano. Od nekoliko barijera ostale su još dvije koje se trebaju prevazići: jedna u vezi sa javnim nabavkama i druga za granične prelaze.

Međutim, ima i onih koji tvrde da je sve samo riješeno na papiru, a da je praksa nešto drugo.

Proizvodi koji stižu na bh. tržište sa zapada, ali i iz zemalja regiona znatno su lošijeg kvaliteta, tvrde u Centru za privredni inžinjering BiH, ističući da je kvalitet naših proizvoda koje izvozimo znatno bolji. Podsjećaju da sa Srbijom konkretno postoje otvorena pitanja, kada se radi o uvozu i izvozu, riješena papirološki, ali ne u praksi, te da naši proizvodi podliježu rigoroznijim kontrolama kada je riječ o izvozu u Srbiju.

S druge strane resorni ministri podsjećaju da je prije dvije godine bilo čak 13 identifikovanih vancarinskih barijera između BiH i Srbije. Ostale su još dvije: javne nabavke i granični prelazi, a rezultat svega je da se u tekućoj godini očekuje da razmjena dostigne dvije milijarde, te da konstantno raste udio bh. izvoza. Jedan od problema, kada se govori o uvozu i izvozu, predstavlja loša infrastruktura.

Da je kontrola proizvoda ista i u slučaju BiH i Srbije, kada se govori o uvozu i izvozu, tvrde u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

Izvor: Tatjana Rokvić/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže