fbpx
BiH, Vijesti

Zloupotreba Zakona u državnoj službi

Off 64
Institucije BiH

Zloupotrebljavajući Zakon u državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine i institut rezervnih lista, institucije na nivou Bosne i Hercegovine, bez saglasnosti Vijeća ministara, nerijetko na jedan raspisan konkurs zaposle nekoliko ljudi.

Na ovo je upozorio i Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, u čijim izvještajima se navodi da su rijetka ministarstva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja nisu iskoristila mogućnost prijema ljudi sa rezervnih listi i na konkurs za jednog kandidata zaposlili dva pa čak i tri čovjeka.

Izvještava reporterka BHRT-a Aida Fazlić.


Ovakvo zapošljavanje omogućeno je Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, tačnije, njegovom zloupotrebom, jer institut rezervnih lista stvoren je isključivo za slučaj da kandidat koji je zaposlen ne zadovolji na probnom radu ili da otkaz. Naime, na raspisani konkurs Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine instituciji koja traži radnika pošalje ime radnika koji je dobio najveći broj bodova, a pored toga napravi i rezervnu listu, na kojoj se nalaze imena ostalih uspješnih kandidata.

Nekoliko dana nakon što zaposle kandidata koji je imao najveći broj bodova, rukovodilac institucije, ministarstva ili agencije u kojoj je zaposlen “interno” ga premjesti na drugo radno mjesto, a na njegovo mjesti dolazi prvi sa rezervne liste i tako ukrug.

Iz Agencije za državnu službu kažu da ovo nije klasična zloupotreba, da je tih slučajeva mnogo manje nego što je bilo prije te da se na taj način uštedi mnogo novca, jer raspisivanje i sprovođenje konkursa košta nekoliko hiljada maraka.

Poručuju i da će od ove godine biti još manje takvih slučajeva jer je na snagu stupio zaključak koji kaže da se rezervna lista može primijeniti samo jednom.

Iz Agencije za državnu upravu Republike Srpske, kažu da je sistem rezervnih lista uveden zbog nacionalnog balansa, ali da se pretvorio u manipulisanje kako bi se zaposlilo što više ljudi.

U Republici Srpskoj se po jednom konkursu može zaposliti samo jedan radnik. Nema rezervnih lista i ukoliko taj koji je zaposlen ne zadovolji, odustane ili bude premješten, raspisuje se novi konkurs.

Izvor: Aida Fazlić/BHRT

Related Posts