Zdravlje

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: BiH nema jedinstven registar oboljelih

Off 450
Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, obilježava se pod sloganom “Dijabetes i žene, naše pravo za zdravu budućnost”. Statistika pokazuje da svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da ima šećernu bolest.

Savez dijabetoloških udruženja u Bosni i Hercegovini obilježio je ovaj dan tradicionalnom šetnjom u Sarajevu pod nazivom “Šetnja za dijabetes”.

Naša zemlja nema jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa. Prema podacima Udruženja oboljelih od dijabetesa u Federaciji BiH, do 2016. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano oko 336.000 osoba sa šećernom bolesti.

“Prema statističkim podacima, svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet miliona ljudi, a 40 posto oboljelih ne zna da ima šećernu bolest. Nažalost, takva situacija je i u Bosni i Hercegovini. U našoj zemlji ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 336.000 građana boluje od dijabetesa, dok polovina, oko 157.000 osoba, nisu svjesni da imaju tu bolest”, rekao je Midhat Mujić, predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u Bosni i Hercegovini.

U preporukama upućenim Ministarstvu zdravstva Federacije BiH, pored ostalog, podsjeća se na neprovođenje Rezolucije o dijabetesu koja je usvojena 2012. godine, kao i Strategije borbe protiv dijabetesa.

Elektronski registar za bolju evidenciju oboljelih

U pismu se navodi da se dijabetološka zaštita ne provodi jednako u svim kantonima te da, “osim lošeg zdravstvenog sistema, položaj oboljelih otežava i farmaceutski lobi, ali i nedovoljan broj dijabetologa i neadekvatna edukacija oboljelih za samostalno vođenje kontrole dijabetesa”.

Državni i entitetski savezi dijabetičara traže odgovornost zdravstvenih institucija da poštuju usvojene rezolucije i strategije, te da se djeci i trudnicama s dijabetesom osiguraju inzulinske pumpe i kontinuirani mjerači glukoze, čime bi se broj uboda mjesečno s oko 300, smanjio na 15 do 20 uboda.

“Dijabetološka udruženja, pored ostalog, traže i da se oboljelima omoguće osnovni lijekovi i trakice za mjerenje šećera u krvi, da svi oboljeli imaju jednaku dijabetološku zaštitu, ali i da se sačini Registar oboljelih od dijabetesa kako bi se mogli stvoriti realni programi rada na osnovu realnih potreba oboljelih”, rekao je Mujić.

Na Svjetski dan dijabetesa, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH prezentirao je pilot projekt uspostave elektronskog registra osoba oboljelih od dijabetesa u Kantonu Sarajevo. Namjera je da se isti princip aplicira i na ostale kantone, kako bi se u konačnici dobili jedinstveni podaci o oboljelima od te bolesti u Federaciji BiH.

“U konačnici ćemo imati tačne, jasne, provjerljive podatke o broju oboljelih te dobiti dobar alat da bismo pratili situaciju u vezi broja oboljelih. Kada završimo ovaj projekt, mislim da ćemo biti smjernica i drugim kantonima da krenu istim putem”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

Da je projekt uspješan, pokazao je i glavni parametar – a to je razlika u broju oboljelih od dijabetesa po statističkim podacima koje vodi Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i onih iz baze podatka Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Vijećnica i Stari most večeras u plavoj boji

Značaj jedinstvenog registra oboljelih istaknuo je i rukovodilac medicinskog odjela Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Fikret Jonuz. On kaže da će elektronska evidencija podataka svih oboljelih za područje Federacije BiH umnogome doprinijeti boljem planiranju potrošnje i sprječavanju komplikacija od te bolesti.

Zavod zdravstvenog osiguranja odranije ima elektronsku evidenciju u svim segmentima, a uvezivanje podataka na nivou Federacije BiH omogućit će bolju evidenciju, kontrolu, nadzor i planske aktivnosti.

S ciljem podizanja svijesti o dijabetesu, Vijećnica u Sarajevu i Stari most u Mostaru večeras će biti osvijetljeni plavom bojom, koja je internacionalni simbol te bolesti.

U sklopu Projekta “Biram zdravlje” kojeg provodi Udruženje za razvoj društva “Kap”, u saradnji s zdravstvenim institucijma iz 16 gradova širom Bosne i Hercegovine, danas je organizirano testiranje građana na dijabetes u brojnim bosankohercegovačkim gradovima.

Dijabetes je o bolest koja poprima razmjere epidemije, pokazuju procjene Međunarodne dijabetičke federacije, prema kojima će u razdoblju od 2015. do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa u svijetu sa 415 miliona porasti na 642 miliona. Među oboljelima je 199 miliona žena, s projekcijom da će do 2040. godine ukupan broj oboljelih žena biti povećan na 313 miliona.

Brz način života, nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i stres samo su neki od uzroka zbog kojih dolazi do pojave dijabetesa. Sve veći broj mladih obolijeva od ove bolesti i to najčešće zbog prekomjerne težine.

Radi se o hroničnoj bolesti i postoje dva tipa, a oba se mogu držati pod kontrolom medikamentima i zdravim načinom života. Neki od simptoma dijabetesa su suha usta, nagli gubitak težine ili često trnjenje vrhova prstiju. Redovnim pregledima, bolest se može na vrijeme uočiti i brzo reagirati.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara i Svjetska zdravstvena organizacija.

Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.

Related Posts