Zdravlje

Rizik od samoubistva mladih vezan za stepen pažnje roditelja

Off 18
Tinejdžeri čiji su roditelji na distanci s njima ili se rijetko interesuju za ono što osjećaju, imaju mnogo više samoubilačkih misli od onih koji imaju veću pažnju roditelja, navodi se u američkoj studiji.

Istraživanje je pokazalo da djeca od 12 i 17 godina imaju više samoubilačkih misli ili pokušaje samoubistva ako im roditelji ne posvećuju dovoljno pažnju.

“Djeca moraju da znaju da je neko uz njih a nažalost veliki broj djece ne ojsećaju tu podršku, što je veliki problem”, rekao je Kit King, profesor sa Univerziteta u Sinsinatiju i jedan od koautora studije predstavljene na godišnjoj konferenciji o zdravstvu u Atlanti.

Naučnici smatraju da su djeca od 12 i 13 godina najosetljivia na ponašanje roditelja i dodaju da djeca, čiji roditelji u tom periodu nikada ili rijetko govore da su njima ponosni, imaju veći rizik od pokušaja samoubistva.

Istraživači su došli do istih zaključaka za tinejdžere koji imaju 16 i 17 godina, kada takođe postoji rizik od samoubistva ako roditelji nisu emotivno uključeni.

Related Posts