Zdravlje

Milionima beba prijeti oštećenje mozga zbog zagađenog zraka!

Off 38
Skoro 17 miliona beba živi u područjima gdje je zagađenje zraka najmanje šest puta veće od međunarodnih graničnih vrijednosti, zbog čega je ugrožen razvoj njihovog mozga, navodi se u najnovijem izvještaju Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF).

U izvještaju “Opasnost u zraku” istaknuto je da zagađenje zraka ultrasitnim česticama može oštetiti moždano tkivo i ugroziti kognitivni razvoj, što vodi ka cjeloživotnim posljedicama i smetnjama, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda.

“Ne samo da zagađivači štete plućima beba koja se još razvijaju, oni mogu trajno naškoditi mozgu koji se, također, još uvijek razvija, a time i njihovoj budućnosti”, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Satelitski snimci pokazuju da južna Azija ima najveći udio beba mlađih od jedne godine, koje žive u područjima najteže pogođenim zagađenjem, te da 12,2 miliona beba živi na prostorima gdje je zagađenje zraka šest puta veće od međunarodnih graničnih vrijednosti koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Istočna Azija i regija Pacifika, dom su za više od 4,3 miliona beba koje žive u takvim područjima.

U izvještaju se navodi da su ultrasitne čestice toliko male da mogu ući u krvotok, doputovati do mozga i oštetiti krvno-moždanu barijeru, što izaziva upalu nervnog sistema.

Kako bi se smanjio štetan utjecaj na dječji mozak, savjetuje se da roditelji smanje izlaganje djece isparenjima duhanskih proizvoda, peći i plamena za grijanje kod kuće.

Također se savjetuje ulaganje u čistije, obnovljive izvore energije, pristupačan javni prevoz, zelene prostore u urbanim područjima, te bolje opcije upravljanja otpadom kako bi se spriječilo sagorijevanje štetnih hemikalija.

Related Posts