Zdravlje

Kravić: Opća bolnica godinu završava pozitivno

Off 24
Foto: Avaz
Direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Zlatko Kravić rekao je danas da je izvođenjem građevinskih radova i nabavkom nove opreme ta bolnica postigla značajne pomake u kvalitetu i sigurnosti usluga te da je broj prijema na hospitalizaciju veći za 80 posto.

Na godišnjoj pres-konferenciji Opće bolnice rečeno je da je u 2017. godini ova bolnica zabilježila povećanje dobiti, koja je ostvarena kao rezultat stroge kontrole troškova poslovanja.

Direktor Kravić dodaje da će Opća bolnica ovu kalendarsku godinu završiti pozitivno, a najavljuje i smanjenje lista čekanja za određene dijagnostičke i terapijske metode. Ukupne obaveze bolnice smanjile su se za milion KM u odnosu na 31.decembar 2016. godine.

“Statistika pokazuje da smo uspješna ustanova, po povećanju obima posla i investicijama. Pokrenuli smo i  proceduru da Opća bolnica dobije certifikaciju za pacijente s invaliditetom”, naglasio je Kravić.

Kravić navodi i to da su usljed značajnog obima i opterećenosti poslom nastale liste čekanja za određene dijagnostičke i terapijske metode.

Najduže se čeka na MRI dijagnostiku (oko devet mjeseci) a radi se, kako je kazao, u dvije smjene da bi se smanjile liste čekanja. Na CT dijagnostiku čeka se oko tri i po mjeseca, a na oftalmološke operativne zahvate (promjena leća) čeka oko hiljadu pacijenata i zakazuju se za juni naredne godine. Naravno, te liste čekanja ne važe za hitne slučajeve.

“Liste čekanja bit će manje zato što su Vlada KS i resorno kantonalno ministarstvo obezbijedili  2.700.000 KM za kupovinu novog magneta, CT aparata i gama kamere na kojoj se rade scintigrafski pregledi. Postupak nabavke pokrenut je krajem ove godine, a bit će završeni u 2018. godini”, istakao je direktor Kravić.

Opća bolnica trenutno ima 588 zaposlenika, od čega 412 zdravstvenih radnika. Primljeno je i 18 specijalizanata na čijoj edukaciji će nastaviti raditi.

Related Posts