Zanimljivosti

Ekshumacija Salvadora Dalija radi DNK testa 20. jula?

Off 21

Sudija u Madridu, koji je zadužen za ekshumaciju tijela čuvenog španskog slikara Salvadora Dalija (1904. – 1989,) radi provjere očinstva u jednom slučaju, naložio je ekshumaciju za 20. juli, naveli su danas sudski izvori.

Na tu odluku moguća je žalba, što bi moglo da spriječi ekshumaciju. Ipak, portparol Fondacije Salvadora Dalija naveo je da je ona dobila sudski dokument u kojem se navodi da će to ipak biti 20. jula.

Sud je već uzeo uzorak DNK Pilar Abel, koja godinama tvrdi da je njen biološki otac Dali – umjetnik nadrealizma koji je umro prije 28 godina. Prema Abelinim tvrdnjama, Dali je 1955. godine imao aferu s njenom majkom, koja je tada radila kao služavka. Ukoliko bi se utvrdilo da joj je Dali bio otac, Abel bi mogla da pokrene proceduru da postane njegova nasljednica.

Dali je bio u braku sa Galom Elijar Dali, bivšom suprugom francuskog pjesnika Pola Elijara, a nije imao djece, te je njegovo bogatstvo naslijedila njegova Fondacija.

Poslije bogatog, burnog i ekstravagantnog života, Dali je svoje posljednje godine proveo u Heroni.

Brojni kritičari smatraju da je Dali bio “majstor nadrealizma” i jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Umjetnik je čitavog života vjerovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su djela bezvrijedna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvijek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli. Danas kolekcionari plaćaju milione dolara za Dalijevu sliku.

Salbador Dali je umro 1989. godine u Španiji. Sahranjen je u svom rodnom gradu Figueresu na sjeveroistoku Španije.

Related Posts