Zanimljivosti

Djed Mraz počeo svoju svjetsku turneju

Off 17
Djed Mraz je danas preko Azije i Okeanije počeo svoju svjetsku turneju raspodjele poklona, saopštila je američka vojna komanda zadužena za vazdušnu bezbjednost u SAD i Kanadi (Norad – North American Aerospace Defense Command) koja svake godine prati putovanje tog mitskog lika.

Čuveni Djed Mraz krenuo je jutros sankama iz svoje baze na Sjevernom polu, a u 14.03 po srednjoevropskom vremenu preletio je Japan i stigao u Australiju. Za nekoliko sati podijelio je jednu milijardu poklona, naveo je Norad na sajtu na kojem se vide sanke s devet irvasa u 3D formatu.

Saradnja Norada s avanturama Djed Mraza traje od 1956. godine, kada je neko u novinama objavio navodno broj Djeda Mraza. Tada je jedan dječak greškom pozvao američku komandu od koje je tražio poklone.

Norad je tada poštovao volju dječaka i naredio jednom svom pripadniku da djeci kaže tačnu lokaciju Djeda Mraza. Uvođenjem interneta ta saradnja se nastavila i jedan sajt je specijalno otvoren u te svrhe.

Pripadnici Norada sada svake godine odgovaraju na telefonske pozive djece. Postoji i nalog na Tviteru gdje se mogu naći obaveštenja o detaljima putovanja Djeda Mraza.

U SAD-u je ta praksa postala toliko popularna da su ove godine američki predsjednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija najavili učešće, odnosno da će se i oni javljati na pozive djece.

Sva obavještenja o čuvenom liku mogu se naći na sajtu www.noradsanta.org na osam jezika. Na sajtu se u realnom vrememnu opisuju avanture simpatičnog deke u crvenom kaputu i dugoj bijeloj bradi.

Related Posts