Životni stil

Roditelji koji “vise” na mobitelu imaju frustriranu djecu

Off 34
Nedavna studija sugerira da tamo gdje se roditelji zabavljaju igricama na mobitelu umjesto da promatraju kako njihova djeca grade kule u pijesku, to šteti međusobnim odnosima roditelja i djece te dovodi do problema u ponašanju djece.

Djeca s nedovoljno odgovarajuće podrške i pažnje roditelja odrastaju frustrirano i hiperaktivno, pokazuje studija koju je objavio časopis “Pediatric Research”. Oni cvile, dure se i imaju izljeve bijesa, upozoravaju naučnici nakon provedenog istraživanja u toku kojeg su pratili ponašanje 183 para roditelja i njihove djece u starosti do pet godina.

Tokom šestomjesečnog razdoblja istraživanja roditelji su izvještavali o vlastitoj upotrebi tehnologije i opisivali ponašanje djece. U gotovo svim slučajevima je vrijeme provedeno uz razne uređaje, čak i kada je bilo samo jednom dnevno, prekidalo kvalitetnu komunikaciju između roditelja i djeteta. I majke i očevi su primijetili da su ti prekidi uticali na djetetovo ponašanje te povećali njihov nivo stresa.

Takve situacije su raširena realnost života u 21. stoljeću. Roditelji su naviknuti okrenuti se elektroničkim sredstvima ne bi li “napravili pauzu” pa onda, na primjer, američki roditelji provode najmanje devet sati dnevno gledajući TV program ili surfajući na računarima, tabletima ili pametnim telefonima.

Ako su pritom roditelji dodatno nezadovoljni vlastitom porodičnom situacijom ili društvenim životom, još se češće priklanjaju digitalnoj tehnologiji, igranju igrica i sl.

Neki roditelji koriste razne gadgete kako bi se malo odmorili od djece, čak i kad ona mole za njihovu pažnju. U studiji se navodi kako direktan kontakt i komunikacija s djetetom treba biti u centru.

Naučnici predlažu da se odvoji određeno vrijeme u toku kojeg se neće upotrebljavati gadgeti, te predlažu roditeljima da u parku radije čitaju novine nego da koriste mobitel, jer prema njihovim saznanjima to djeluje manje narušavajuće na odnose s djecom od razgovora ili surfanja po mobitelu, prenose mediji.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže