Nauka/tehnologija

SERDA učestvuje u projektu D-STIR u okviru Dunavskog programa

Off 18

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) partner je na projektu “Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije korištenjem socio-tehničkih integracija”- D-STIR, čiji je cilj razvijanje koordinirane politike u programskom području i da radi prema evropskoj strategiji 2020, koja uključuje pametan, održiv i uključiv rast.

D-STIR projekt je važan jer uzima u obzir socio-ekonomski uticaj inovacija i promoviše društveno-tehničko integrisano istraživanje, kao metodu istraživanja.

Imajući u vidu da je Evropska komisija odlučna da premosti jaz između naučne zajednice i društva u cjelini, D-STIR projekat ima za cilj da poveže tehničke stručnjake s

humanistima da bi društveni i poslovni potencijal bio maksimalno iskorišten, odnosno da provede odgovorno istraživanje i inovacije (RRI) u Evropskoj uniji, RRI je definisan u formalnoj agendi iz 2011. godine.

U januaru 2017. godine 15 partnera iz osam evropskih zemalja (Rumunija, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Češka, Njemačka, Hrvatska i Bosna i Hercegovina) započeli su sa implementacijom D- STIR projekta koji će trajati do 30. juna 2019. godine. Vodeći partner na Projektu je Jugoistočna regionalna razvojna agencija iz Rumunije.

D-STIR projekt je odobren u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, koji je finansiran od Evropskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF), Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i Instrumenta evropskog susjedstva (ENI). Ukupna vrijednost projekta je oko dva miliona eura.

Partneri na projektu su: Jugoistočna regionalna razvojna agencija Rumunija, Cassovia Life Sciences, Prvo mađarsko udruženje za odgovornu inovativnost, ELI-HU

istraživanje i razvoj, Razvojni centar Srce Slovenije, Institut fizike Češke akademije nauka, Nacionalni institut fizike, istraživanja i razvijanja nukleranog inžinjeringa, Bwcon GmbH, Regionalna vlada okruga Csongrád, Centrali Bohemian inovacijski centar, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Razvojna agencija Srce Istre.

Pridruženi partneri projekta su Ilfov okrug, Košice samoupravni region i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Related Posts