Nauka/tehnologija

Četiri priznanja za bh. inovatore na sajmu u Indiji

Off 51

Bosanskohercegovački inovatori dobili su četiri priznanja za sedam inovacija predstavljenih na “Drugom indijskom sajmu inovacija”. Na izložbi je predstavljeno oko 400 inovacija iz 30 zemalja.

Srebrenim medaljama nagrađeni su Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli – za mikrovalno-infracrveni konvertor topline, Armina Mačković iz Maglaja za inovaciju građevinski blokovi od celuloznog betona i mašinski inženjer Branko Miladinović iz Banje Luke za inovaciju elektronski saobraćajac.

Bronzanu medalju dobio je Živko Gelić iz Kotor-Varoši za inovaciju piramidalni vrtovi.

Profesor Alić, počeo je kreiranje inovacija devedesetih godina. Brojne inovacije su iza njega, a najnovija je mikrovalni infracrveni konvertor topline.

“Poprilično je visok stepen energetske efikasnosti”, kaže profesor. Izum je osmišljen da su spriječeni toplinski efekti, koji se javljaju kod klasičnih uređaja.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, profesor navodi da je teži put inovacija ka praktičnoj primjeni jer Bosna i Hercegovina nema osnovanu strategiju razvoja na vlastitim inovacijama.

“Država mora prepoznati potencijal u inovatorima. Moramo imati odgovarajuće fondove i ministarstvo za nauku i tehnologiju, a ne da ministarstva imaju ograničena sredstva. Mi se bojimo iskoraka, radije bi kupili kineski proizvod nego razvili svoj”, rekao je Alić.

Naglašava da entuzijazam i želja za nastavkom stvaranja novih izuma neće nestati, uprkos poteškoćama. U njegovoj labaratoriji će i dalje, najavio je, stvarati inovacije koje, smatra Alić, neophodne za razvoj Bosne i Hercegovine.

Related Posts