Gastro

Međunarodni festival hrane u Konjicu

Off 41

Osmi Međunarodni festival hrane “Konjic food fest” bit će održan 4. i 5. oktobra na prostoru sportsko-poslovnog centra “Partizanovo” u Konjicu, a okupit će brojne domaće i strane ljubitelje hrane. Cilj Festivala je afirmacija proizvodnje i prerade hrane.

Organizatori ističu kako će festival i ove godine privući brojne domaće i strane učesnike koji će na licu mjesta pripremati ukusne obroke od riječne ribe – pastrmke.

Organizatori festivala su Općina Konjic, Savez poljoprivrednih udruženja, Srednja poljoprivredna i ugostiteljsko-turistička škola Konjic, Agencija za ekonomski razvoj “Prvi korak” Konjic, te firme To-Fi i Gastroid Centar Sarajevo, koje su, ujedno, nosioci takmičarskog djela ovog festivala.

U takmičarskom dijelu, koji ima revijalni karakter, potvrđeno je učešće kuharskih ekipa iz susjednih zemalja Srbije, Crne Gore, Makedonije, te gradova i općina Tešanj, Mostar, Hadžići i Konjic.

Uz osnovnu namirnicu ribu, ekipe i pojedinci će u dva festivalska dana, pripremati puru kao prilog i halvu kao poslasticu.

Centralno mjesto u pripremanju spomenutih jela dato je Udruženju “Žena za ženu” iz Konjica i gošćama srodnih udruženja iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Predstavljanjem rada centra Gastroid Sarajevo za obuku u hotelijerstvu od prvog festivala do danas, namjera je da se ugostiteljstvo, kao profesionalna orijentacija, što je moguće više, približi mladim ljudima. Sve navedeno je u uskoj vezi sa strategijom razvoja općine Konjic koja je kao prioritet postavila afirmaciju i razvoj turizma, navode organizatori.

Uz kuhare i njihove kuharske vještine koji su light motiv Festivala, svoje će proizvode prezentirati i brojni proizvođači povrća, voća, sira i mesa.

Related Posts