Gastro

Amerikanci obilježavaju Nacionalni dan kolača

Off 23
U Sjedinjenim Državama danas se obilježava Nacionalni dan kolača. Kako to obično biva u vremenu globalizacije, ovaj nesvakidašnji praznik polako nalazi svoje mjesto i u drugim kulturama, prenosi Anadolija.

Iako ni Amerikanci ne znaju tačno od kada i zašto slave ovaj praznik, dan posvećen slasnoj deliciji i ne budi znatiželju za istraživanje, već jednostavno mami da se prikladno obilježi uz omiljeni kolač.

Istorijski tragovi ukazuju da su prvi kolači pravljeni u vrijeme drevnih grčkih i egipatskih civilizacija. Bili su to primitivni oblici tijesta u slatkom umaku, a služeni su s prilozima od meda i orašastog voća. Bile su to preteče današnje baklave, hurmašice, ružice…

Kasnije su i Rimljani dali svoj doprinos i počeli praviti kremaste namaze za kolače. Tako smo, najvjerovatnije, došli do torti i rolata.

Kolači su u prošlosti bili rezervisani za vladarove dvore ili za vjerske praznike, a danas su dostupni skoro svima i u svakom času.

Jedan od najstarijih i najpopularnijih citata o kolaču pripisuje se francuskoj princezi Mariji Antoinetti, koja je na vijest da su seljaci u zemlji kojom je vladao njen muž Louis XVI toliko gladni da nemaju ni hljeba, jednostavno poručila: “Ako nemaju hljeba, neka jedu kolače”.

Kao posljednja prva dama apsolutističke Francuske, Antoinetta je završila na giljotini tokom Francuske revolucije.

Related Posts