Auto

Tojota najavila 10 modela potpuno električnih automobila

Off 26
Visitors walk past a logo of Toyota Motor Corp on a Toyota Prius hybrid vehicle at the company's showroom in Tokyo August 5, 2014. REUTERS/Yuya Shino
Japanska kompanija Tojota saopštila je danas da će ponuditi više od 10 modela potpuno električnih automobila početkom naredne decenije.

Tojota je svjetski lider po proizvodnji modela s hibridnim pogonom, s kombinacijom elektromotora i motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali u ponudi još nema automobile samo na električni pogon.

Potpredsjednik Tojote Šigeki Teraši rekao je da će ta kompanija električne automobile ponuditi najprije u Kini koja subvencijama i drugim mjerama podstiče njihovo korištenje, a potom će ih prodavati i u Japanu, Indiji, SAD i Evropi.

Kompanija je navela da će do oko 2025. godine svaki model Tojote imati i hibridnu i elektro verziju. Kompanije Tojota i Panasonik prošle nedelje su najavile da će unaprijediti zajednički rad na baterijama za vozila. Tojota prodaje 10 miliona vozila godišnje širom svijeta, a očekuje da će do oko 2030. godine prodavati 5,5 miliona električnih.

Related Posts