Auto

Kina: Nove norme u proizvodnji električnih automobila

Off 27

Kina je pojačala pritisak na proizvođače da ubrzaju razvoj električnih automobila povećanjem norme planirane za prvu godinu, ali je odložila njihovo predstavljanje javnosti za 2019. godinu.

To je najnovija mjera vlade koja želi da Kinu učini liderom u tehnologiji električnih automobila, jer ta vozila vidi kao način da se smanji ogromna zagađenost u gradovima, ali i da se napravi uspješna industrija.

Svaka kompanija će morati da napravi najmanje deset odsto električnih automobila od ukupnog broja proizvedenih vozila, dok je po ranijem prijedlogu ta norma bila osam odsto. Prema propisima koje je saopštilo Ministarstvo industrije i informacione tehologije, minimalna kvota će 2020. godine biti povećana na 12 odsto. Oni koji ne ispune kvote, plaćat će taksu od koje će se finsirati oni koji u tome uspiju.

Predstavljanje novih električnih automobila pomjereno je sa 2018. na 2019. godinu, poslije upozorenja da bi samo nekoliko proizvođača moglo tako rano napraviti dovoljno vozila za tržište.

Kina je postala najveće tržište električnih vozila. Prodaja električnih i hibridnih automobila je porasla 50 odsto od 2015. godine na 336.000 vozila, odnosno 40 odsto svjetske potražnje. U Sjedinjenim Državama je prodato 159.620 električnih automobila.

Vlasti su pomagale razvoj električnih automobila, kao i njihovim kupcima, ulaganjem u istraživanja i davanjem subvencija. Novim sistemom kvota, finansijski teret će biti prebačen na auto-industriju. Pošto je Kina najveće tržište po broju prodatih automobila, svjetski proizvođači, uključujući Dženeral motor, Folksvagen i Nisan, najavili su ili razmatraju zajedničke poslove s kineskim partnerima u razvoju i proizvodnji električnih automobila.

Kineski proizvođač automobila BYD Auto je najveći proizvođač električnih vozila na svijetu, a svoje proizvode pored Kine prodaje u Americi, Evropi i Latinskoj Americi.

Related Posts