Auto, Okoliš

Beč dobija hiljadu novih stanica za automobile na električni pogon

Off 34

Rast Beča potiče iznalaženje ekološki prihvatljivih načina prevoza, zbog čega se proširuje i javna mreža stanica za punjenje električnih automobila. Tako će u austrijskoj prijestolnici, do 2020. godine biti postavljeno čak hiljadu novih stanica za automobile na električni pogon.

Projekt je djelimično finansiran učešćem građana.

Planirano je da prvih 230 stanica bude izgrađeno do sredine naredne godine. U svakom od 23 bečka okruga prvo će biti izgrađeno pet stanica za brzo napajanje, kapaciteta za dva električna automobila i snage 11 kW. Ostale stanice će biti postavljene do 2020. godine, saopćio je EUROCOMM.

Odabir lokacija vršen je nizom kriterija, od atraktivnosti preko povezanosti sa strujnom mrežom do ekonomičnosti.

“Postavljanje stanica za punjenje električnih automobila u Beču je, pored razvoja javnog prevoza, još jedan važan temelj za ekološku mobilnost”, objasnila je bečka gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

Maria Vassilakou, vijećnica za saobraćaj i zaštitu klime, ističe da se do 2030. godine emisija CO2 po stanovniku mora se drastično smanjiti, što će značajno poboljšati kvalitet zraka.

“Cilj nam je osigurati da i buduće generacije budu zdrave”, kazala je Vassilakou.

Novi sistem, kako je rečeno, trebalo bi da omogući jednostavno i brzo punjenje, koje će prilagoditi sam korisnik.

Bit će moguće koristiti i aplikaciju koja daje informacije o napunjenosti vozila, računajući preuzetu količinu i vrijeme punjenja.

Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečko preduzeće za snabdijevanje energijom “Wien Energie”, koje sada pojedincima nudi priliku za ulaganje u projekt u obliku kupona za punjenje.

Broj stanovnika u Beču je u proteklih deset godina porastao za dvjesto hiljada, čime se povećao i obim prometa.

Related Posts