Здравље

Занимања која лоше утичу на здравље

Off 12
Foto: Fokus
Поједина занимања уништавају физичко и психичко здравље, а чак 26 посто особа у стресним занимањима тражи помоћ љекара, показало је истраживање проведено на Универзитету Јужна Калифорнија.

Респираторне болести предњаче у односу на сва друга професионална обољења. Најчешће се јављају код грађевинара, а најчешћа је азбестоза, прогресивна болест која настаје удисањем азбестне прашине или азбестних влакана.

Артритис стопала до којег доводи константно стајање највише погађа учитеље и професоре, док поремећај у спавању изазива рад у смјенама.

Промијењени ритам спавања и будности може изазвати и мањак енергије, затим појаву учесталих главобоља, отежану концентрацију и промјене расположења. Посљедице овако лошег психофизичког стања могу да буду озбиљне грешке и несреће.

Депресија је готово сигуран исход за већину који раде прековремено дуже од 11 сати. Код њих се двоструко повећава могућност за снажан напад депресије. Депресији су подложне и особе које зарађују бринући о другима, као што је кућна њега.

Чак 11 посто запосленика имало је тежак облик депресије због осјећаја немоћи у односу на болесну особу која очекује помоћ.

Related Posts