Занимљивости

Ексхумација Салвадора Далија ради ДНК теста 20. јула?

Off 5

Судија у Мадриду, који је задужен за ексхумацију тијела чувеног шпанског сликара Салвадора Далија (1904. – 1989,) ради провјере очинства у једном случају, наложио је ексхумацију за 20. јули, навели су данас судски извори.

На ту одлуку могућа је жалба, што би могло да спријечи ексхумацију. Ипак, портпарол Фондације Салвадора Далија навео је да је она добила судски документ у којем се наводи да ће то ипак бити 20. јула.

Суд је већ узео узорак ДНК Пилар Абел, која годинама тврди да је њен биолошки отац Дали – умјетник надреализма који је умро прије 28 година. Према Абелиним тврдњама, Дали је 1955. године имао аферу с њеном мајком, која је тада радила као служавка. Уколико би се утврдило да јој је Дали био отац, Абел би могла да покрене процедуру да постане његова насљедница.

Дали је био у браку са Галом Елијар Дали, бившом супругом француског пјесника Пола Елијара, а није имао дјеце, те је његово богатство наслиједила његова Фондација.

Послије богатог, бурног и екстравагантног живота, Дали је своје посљедње године провео у Херони.

Бројни критичари сматрају да је Дали био “мајстор надреализма” и један од најзначајнијих умјетника 20. вијека. Бавио се сликањем, писањем, вајањем, сценографијом и глумом.

Умјетник је читавог живота вјеровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија су дјела безвриједна.

Мада су га шпански ликовни критичари увијек сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цијена његових дјела непрестано су расли. Данас колекционари плаћају милионе долара за Далијеву слику.

Салбадор Дали је умро 1989. године у Шпанији. Сахрањен је у свом родном граду Фигуересу на сјевероистоку Шпаније.

Related Posts