Наука и технологија

Револуција у авио индустрији: Од Брисела до Токија за два сата!

Off 4

Руси раде на пројекту хиперсоничног путничког авиона који ће летјети брзином од 8.000 километара на сат и прелазити зрачни пут од Брисела до Токија за два сата и 15 минута.

Модел хиперсоничног путничког авиона представља амбициозан пројекат који има међународни карактер.

У његовом развоју учествују не само инжењери из Руске Федерације, него и њихове колеге из земаља ЕУ и Аустралије.

Ријеч је о изузетно револуционарној концепцији која ће драстично премашити данашње стандарде у авио путничком саобраћају, посебно када се ради о интерконтиненталним летовима.

Ова летјелица изгледом значајно одступа од стандардне шеме израде путничких авиона.

Основни циљ концепције “Хексафлај” (ХЕXАFLY-INT) је екстремно скраћење путовања између Европе и удаљених пријестоница на Далеком истоку и Океанији – Владивостока, Пекинга, Токија, Сиднеја, Велингтона…

Замишљено је да авион користи моторе на течно водонично гориво.

Осим овог пројекта, институт “CAGI” развија и домаћу концепцију суперсоничног путничког авиона “SDS/SPS”.

Његова техничка спецификација омогућит ће лет од 8.600 километара са средњом крстарећом брзином од 2.000 километара на сат.

Овај авион замишљен је у варијанти која ће имати двије класе, пословну ВИП и економску-путничку, максималног капацитета до 85 путника.

За разлику од прве генерације надзвучних путничких авиона, који су, усљед огромне потрошње горива, у атмосферу испуштали катастрофалну количину издувних гасова, уништавали озонски омотач и производили несносну буку, “SDS/SPS” неће имати таквих проблема.

Related Posts