Гастро

Свијет остаје без чоколаде?

Off 15
Експерти предвиђају да ће свијет остати без чоколаде у наредних 40 година јер се биљка какаовац бори да опстане у све топлијим временским условима.

Какаовац може да расте само 20 степени сјеверно и јужно од Екватора. Да би биљка опстала, потребни су јој посебни услови у смислу влаге и довољно кише.

Међутим, пораст температуре за 2,1 степен Целзијусових могао би у наредних 30 година, усљед глобалног загријавања, скоро уништити ову биљку, а самим тим и индустрију чоколаде, саопштила је америчка Управа за океане и атмосферу.

Како се температура повећава и извлачи све више воде из тла и биљака, научници вјерују да ће бити довољно кише да надокнаде губитак влаге.

Уколико дође до тога, узгајивачи какаоа морат ће своје плантаже пребацити на више терене.

Просјечан потрошач на Западу поједе годишње 286 табли чоколаде.

Од деведесетих година прошлог вијека, више од једне милијарде људи из Кине, Индонезије, Индије, Бразила и бившег СССР-а ушли су на тржиште за какао.

Снабдијевање не иде укорак са растућом потражњом, а вјерује се и да је начин узгајања какаовца кривац јер се није промијенио више стотина година.

Related Posts