fbpx
BiH

Zenički taksisti održali štrajk upozorenja

Off 73
Više od stotinu zeničkih taksista održalo je mirni protest ispred zgrade Vlade ZDK kojim su izrazili nezadovoljstvo zbog velikog broja nelegalnih taksi vozača na području Zenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Taksisti su se okupili na platou ispred željezničke stanice u Zenici, odakle su krenuli ka zgradi Vlade ZDK. Na dijelu bulevara, na potezu od zgrade Vlade ZDK do kružnog toka na Kamberovića mostu, parkirali su automobile u znak protesta i tu se zadržali oko sat vremena.

Fikret Halać, član UO “Zenica taxi”, rekao je kako su napravljeni propusti u radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Fptp: Anadolu Agency

“Došlo je preko stotinu taksista. Ovo je samo upozorenje kojim tražimo da gospođa Mirsada Silajdžić podnese ostavku. Naš zahtjev je bio da se provode članovi zakona 86. i 34. federalnog Zakona o cestovnom prometu, gdje se licu koje se zatekne u nelegalnom prevozu piše kazna od 500 KM, a u ponovljenom prekršaju se oduzima auto. Da je to urađeno samo dva ili tri puta, mi danas ne bismo bili ovdje”, rekao je Halać.

Sabahudin Bajramović, predstavnik udruženja “Zenica taxi”, rekao je kako su taksisti zadovoljni radom MUP-a ZDK, ali da su ogorčeni radom kantonalne inspekcije.

Foto: Anadolu Agency

“Jako je veliki broj taksista koji nelegalno rade naš posao. Svakodnevno imamo 150-200 ljudi koji rade ovaj posao nelegalno. Ogorčeni smo radom inspekcija, mi ovako ne možemo da radimo i poslujemo, državi izmirujemo obaveze i ovo je jedini način da iskažemo naše nezadovoljstvo. Za mart smo zakazali generalni štrajk, imamo podršku iz federalnog udruženja i svi će nas u Federaciji BiH podržati i bit će nas minimalno 500 ovdje”, rekao je Bajramović.

Mirsada Silajdžić, direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK, obratila se okupljenim taksistima te pojasnila da ova uprava nema dovoljan broj inspektora koji bi radili na suzbijanju ovog problema.

Foto: Anadolu Agency

“Vrši se pojačan nadzor, fokus je bio na gradu Zenici i nelegalnom taksi prevozu. Inspektori rade i druge oblasti, ali fokus je na tome. U ovoj godini smo krenuli sa pojačanim nadzorom, inspektori su u januaru imali 4 ili 5 rješenja o zabrani upravo tim nelegalnim taksi prevoznicima, gdje je utvrđeno da rade nelegalno i bit će pokrenuti prekršajni postupak i rješenje o zabrani”, rekla je Silajdžić.

Taksisti su nakon obraćanja direktorice Silajdžić zatražili i njenu smjenu. Masovne proteste najavili su za mart ukoliko se njihov problem ne riješi.

Related Posts