fbpx
BiH, Vijesti

Zenica: Da li će na narednim izborima biti omogućeno elektronsko glasanje?

Off 47
Ilustracija

Grad Zenica, neposredno poslije Općih izbora u oktobru godine, uputio je inicijativu da se tamo gdje je to moguće uvede sistem elektronskog glasanja već na narednim Lokalnim izborima. Pozitivno mišljenje o ovoj inicijativi dala je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dok svi ostali šute.

Unapređenje izbornog procesa je i u fokusu Evropske unije, koja ja u vezi s tim potpisala i sporazum sa Centralnom izbornom komisijom.

Grad Zenica uputio je inicijativu o promjeni načina glasačkog postupka, uvođenjem elektronskog glasanja i to u sredinama gdje je to moguće uraditi, i koje su svakako spremne da investiraju u nabavku potrebne opreme. Pismo namjere u tom smislu upućeno je brojnim ambasadama, Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Centralnoj izbornoj komisiji.

Prilog pripremio reporter BHRT-a Amir Džidić.


Ovaj projekat je, kako smatraju u zeničkoj gradskoj upravi, veoma jednostavno realizirati.

“Da Grad Zenica obezbijedi sve što je potrebno da donira Centralnoj izbornoj komisiji, da Zenica bude pilot-projekat. Ovo želimo iz sljedećeg razloga – pogledajte ljude poslije izbora. Glasali su za jedno, a rezultati pokažu drugo. Ovo je jedini način da ljudi budu sretni i zadovoljni, da izaberu koga hoće”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još uvijek nije ponudila mišljenje o ovoj inicijativi, kao ni viši nivoi vlasti u našoj zemlji, koji će ukoliko nekada bude prihvaćena, morati usaglasati postojeće i donijeti nove zakonske propise.

U Delegaciji Evropske unije inicijativu o uvođenju elektronskog glasanja smatraju prihvatljivom.

“Ne vidim nikakvu prepreku tome zašto Zenica ne bi bila zajedno sa nekim drugim lokalnim upravama upravo dio ovakvog jednog projekta. Međutim, odluku će morati donijeti nadležne vlasti i Centralna izborna komisija”, rekao je Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini podsjećaju da su sa Centralnom izbornom komisijom potpisali sporazum o angažmanu EU stručnjaka na unapređenju samog izbornog procesa u našoj zemlji. Cilj ovog projekta, koji uključuje i uvođenje sistema elektronskog glasanja, je da domaće vlasti uz podršku Evropske unije dođu do najoptimalnijeg rješenja u ovoj oblasti.

Izvor: Amir Džidić/BHRT

Related Posts