Kultura, Pozorište, Vijesti

“Žena kao bojno polje” 8. marta u SARTR-u

Off 60
Foto: SARTR
Predstava “Žena kao bojno polje”, francusko-rumunjskog autora Matei Visnieca, bit će izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) na Međunarodni dan žena. Režiju potpisuje Jean-Luc Olivier, a predstava je rađena u produkciji teatra Compagnie Le Glob.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt zadovoljan je što SARTR ima priliku da ugosti predstavu koji se bavi temom onoga što se dešavalo na Balkanu devedesetih godina i da na taj način simbolično obilježi Međunarodni dan žena – 8. mart.

Kurt podsjeća da je Jean-Luc Oliver godinama prijatelj SARTR-a, te da ovu predstavu posvećuje Safetu Plakalu, osnivaču Sarajevskog ratnog teatra s kojim je godinama surađivao.

Direktor Francuskog instituta Emanuele Mouries naglasio je da Francuski institut svake godine, na neki način, obilježi Međunarodni dan žena. Ove godine to čine, u suradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom, predstavom “Žena kao bojno polje”, nastalom prema tekstu napisanom 1999. godine, prevedenom na više od trideset jezika.

Glumice Clementine Couic i Marie Delmares kažu da im je zadovoljstvo igrati u Sarajevu. Istakle su da, iako je trematika teška i surova, predstava “progovara i šalje poruku koja tjera i na suze i na smijeh”.

Predstava je premijerno izvedena u teatru Compagnie Le Glob, a ovo je prvo gostovanje izvan Francuske.

Related Posts