BiH, Vijesti

Četiri migranta uhapšena i četiri policajca povrijeđena tokom akcije u Bihaću

Off 271

Situacija u Unsko-sanskom kantonu se komplikuje. Četiri policajca su povrijeđena, a četiri migranta uhapšena u akciji zatvaranja nekoliko objekata za smještaj migranata. U međuvremenu, intenzivirane su aktivnosti na izmještanju migranata na lokaciju “Vučjak”.

Izvještava reporterka BHRT-a Mirela Savić.


Akciju su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove. Izvršen je pretres dva privatna objekta, u jednom je pronađeno 180, a u drugom 102 migranta.

Nekoliko desetina migranata već je prebačeno je na lokaciju “Vučjak”, koja se nalazi desetak kilometara od grada. Većina njih je bila u šatorskom naselju ispred privremenog prihvatnog centra “Bira” u Bihaću.

Prebacivanje migranata na ovu lokaciju, kako javlja naša reporterka, još uvijek traje.

Migranti su nezadovoljni uslovima koje su zatekli – neki od njih su pokušali i da se nasilno vrate u grad, ali ih je u tome spriječila policija.

Prebačeni migranti su uglavnom o muškarcima mlađe životne dobi, koji nemaju identifikacione dokumente. Tvrde kako danima nemaju osnovne uslove za život, da su gladni, da ne mogu da održavaju ličnu higijenu.

Cilj im je, kažu, da nastave put ka zemljama Evropske unije, a većina ih je kao konačnu destinaciju navela Njemačku i Francusku.

Related Posts