fbpx
BiH, Vijesti

Zatražena hitna sjednica PD PSBiH zbog migrantske krize i rada bh. pravosuđa

Off 66
Foto: Arhiv

Četrnaest poslanika Parlamenta Bosne i Hercegovine podnijelo je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo da bude razmatrana aktuelna situacija u pravosudnim institucijama, te trenutna situacija u vezi sa povećanim prilivom migranata u našu zemlju.

Kako je najavljeno, na sjednici bi poslanici trebali raspravljati o radu bh. pravosuđa sa akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, te o Informaciji Savjeta ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu sa osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Nedavni slučaj koji se dovodi u vezu sa predsjednikom VSTS-a Milanom Tegeltijom je samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice. Brojni su primjeri neefikasnosti, pogodovanja, politički usmjerenih procesa i drugih nepravilnosti koji su povjerenje u pravosuđe sveli na najnižu razinu ikada”, piše u obrazloženju Zahtjeva koji je potpisalo 14 poslanika u ovom Domu.

Kako je navedeno, Bosna i Hercegovina se i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata/izbjeglica, a što je posebno vidljivo u prvim mjesecima tekuće godine, sa tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

Poslanici su naveli da je zbog eskalacije ove humanitarne krize, narušene bezbjednosne situacije i povećanog rizika od narušavanja zdravstvenog stanja, radi normalizacije, upravljanja i kontrole kretanja i boravka migranata, Gradsko vijeće Grada Bihaća usvojilo zaključke kojima se traži hitno djelovanje i postupanje nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine.

Sve češći obračuni migranata i drugi oblici narušavanja bezbjednosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlament BiH ima obavezu da u skladu sa svojim ovlaštenjima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija”, piše u Zahtjevu koji su potpisali Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković – Lepić.

Related Posts