fbpx
BiH, Vijesti

Zašto formiranje nove vlasti u Federaciji čeka rasplet na državnom nivou?

Off 51

O formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, čelnici stranaka više ne govore niti javnosti daju objašnjenja zašto ne rade ništa o tom pitanju. Vlast u Federaciji BiH i na nivou Bosne i Hercegovine funkcioniše u takozvanom tehničkom mandatu, čime je odgovornost svedena na minimum. Federalni parlamentarci, bez naloga čelnika stranaka, ne žele imenovati predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.

Zašto formiranje nove vlasti u Federaciji BiH čeka rasplet na državnom nivou?


Da bi bili imenovani predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, potrebno je da su konstituisana oba doma Parlamenta, koji ih biraju. A, jesu. Već dugo. Tako su ispunjeni uslovi za formiranje izvršne vlasti. Pravnici preporučuju da se što prije krene u proceduru imenovanja.

“Ovakva situacija bi bila neodrživa uslovno rečeno, pogotovo što imamo situaciju da se masovno dupliraju funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Radi se o, praktično, istim ljudima”, kaže Šukrija Bakšić, profesor ustavnog prava.

To znači da zapravo mnogi sami sebi odgovaraju? Parlamenti s vremena na vrijeme održe sjednicu, a parlamentarci, na pitanje zašto ne biraju predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, skoro pa ne znaju šta bi odgovorili, prebacujući odgovornost na čelnike stranaka iz kojih dolaze.

“Ja sad moram reći da sam se ja nadala prije pola godine da ćemo završiti, ja osobno. Neprirodno je da ja budem i ministar finansija i zastupnik, neprirodno je da to traje već gotovo godinu od samih izbora”, kaže Jelka Miličević, ministrica finansija Federacije BiH i zastupnica.

Azra Bećirspahić, zastupnica SBB-a u Parlamentu Federacije BiH, izjavila je kako još uvijek ne postoje nikakvi dogovori kada je u pitanju formiranje vlade Federacije BiH.

“Mi se nadamo da će u narednom periodu čelnici svih političkih partija koje učestvuju u parlamentarnoj većini naći dogovor i doći do rješenja”, rekla je Bećirspahić.

Mirsad Zaimović, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije BiH kaže kako ne zna da li postoje još neke kočnice te da je to pitanje za rukovodstva stranaka.

“Nemamo još nikakvih oprijedloga ni sa jedne strane”, rekao je Zaimović.

Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH, navodi da se čini kako je to većina za neformiranje, a ne većina za formiranje vlasti.

Slanje ANP-a ne predstavlja prepreku za formiranje federalne izvršne vlasti.

Međutim, HDZ taj proces uslovljava zakonskim rješenjem na državnom nivou – Izbornim zakonom. SDA smatra da se paralelno treba formirati i Vijeće ministara. Od Vijeća ministara nema ništa, ako SNSD, koji bi bio dio većine na državnom nivou, ne pristane na slanje ANP-a, a izričit je da neće.

Sve to pokazuje koliko je zapravo izbornim pobjednicima stalo do funkcionalne države i integracija za koje se zalažu.

“Biti patriota u Bosni i Hercegovini ne znači gađati se velikim formulacijama, jakim riječima nego raditi na funkcionisanju institucija. Dovesti državu u situaciju da iz bilo kog razloga ne funkcionišu institucije, tu nema partnera koji je nevin od ove aktuelne većine, je jednostavno antipatriotski čin”, smatra Žarko Papić, politički analitičar.

Ovo ne brine političke čelnike. Očigledno je da formiranje nove vlasti u Federaciji BiH čeka rasplet na državnom nivou, koji bi mogao trajati do narednog izbornog ciklusa u Bosni i Hercegovini?

Izvor: Azira Hrustemović/BHRT

Related Posts