fbpx
Region

Zastava NATO-a podignuta u Skoplju

Off 43
Foto: Beta
Na jarbolu ispred zgrade Vlade Makedonije danas je podignuta zastava NATO-a. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je šef Kancelarije NATO-a u Skoplju Zoran Janković i predstavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici vjerskih zajednica.

“Zastava NATO-a, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokoljenja. To nije samo simbolika, to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji”, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev i govor završio riječima: “Da živi evropska Republika Sjeverna Makedonija, da živi Evropa, da živi NATO, da žive građani!”.

Zaev je rekao da Makedonija, koja će uskoro nositi geografski precizno ime Sjeverna Makedonija, ovih dana započinje sljedeću kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standardima.

“Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrijednosti. Niko nas više neće blokirati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta, pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svijetu”, rekao je makedonski premijer.

On je poručio da makedonski građani mogu biti spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja, postaje 30. punopravna članica NATO-a sa pravom glasa.

“Tim činom postajemo bezbjedna zemlja, postajemo svoj na svom”, rekao je Zaev.

Sa pročelja zgrade Vlade Makedonije u centru Skoplja jučer je uklonjen natpis “Vlada Republike Makedonije” u okviru priprema za promjenu imena države, što je obaveza iz dogovora sa Grčkom o rješavanju spora o imenu i uslovu za NATO i evropsku integraciju zemlje.

Related Posts