fbpx
BiH, Vijesti

Okončan današnji rad Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Off 146
Federalni parlament
Foto: Azira Hrustemović/BHRT

Rad na četvrtoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH okončan je za danas i sjednica će biti nastavljena sutra. Zastupnici će glasati o tačkama dnevnog reda kad završe raspravu o svakoj od njih.

Sutrašnji nastavak je zakazan u 10.00 sati. 

Na samom početku četvrte redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović je rekao da su petoro zastupnika: Meliha Bijedić, Zlatko Ercegović, Nedžad Šečić, Hasan Muratović i Mile Atlagić istupili iz zastupničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH.

Ovih petoro članova su nedugo nakon Zaimovićevog obraćanja i formalno obavijestili sve kolege u Predstavničkom domu da će ubuduće djelovati kao Klub nezavisnih zastupnika i da će dužnost predsjedavajućeg njihovog novoformiranog kluba obavljati Hasan Muratović.

[/alert]

U dosadašnjem toku sjednice, predložene su izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Suština izmjena je traženo produženje roka do 31. decembra iduće godine za kontinuirano izmirenje zaostalih poreznih dugova kao uvjeta za otpis zateznih kamata privrednim subjektima dužnicima. Ovaj rok je, prema sadašnjem zakonu, istekao u maju 2019. pa se predlagač, Federalna vlada, odlučila na njegovo produženje za uredne platiše.

Na dnevnom redu su, među brojnim drugim aktima, i izmjene federalne legislative o prekršajima, a prema obrazloženju, treba da otklone nedostatke uočene u dosadašnjoj primjeni zakona oličene i u ograničavanju budžetskih novčanih priliva po ovom osnovu.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odlučivat će pri kraju današnje sjednice o svim tačkama dnevnog reda pojedinačno o kojima obavi raspravu, a ne odmah po obavljenoj raspravi ‘tačku po tačku’, kako se najčešće radi u praksi ovog Doma.


U nastavku treće sjednice Predstavnički dom odobrio je inicijativu zastupnice Faike Mujanović Glamočanin da pacijenti u Federaciji BiH oboljeli od dijabetesa tipa 1 i rijetkih vrsta dijabetesa besplatno dobivaju kontinuirane mjerače glukoze u krvi, na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Ova inicijativa podrazumijeva i formiranje službenog registra oboljelih od dijabetesa.

Za razliku od te inicijative, Predstavnički dom nije dao većinu glasova za inicijativu zastupnika Senaida Begića koji je predlagao da u Federaciji BiH, umjesto 11 zavoda zdravstvenog osiguranja, bude formiran jedan centralni, a da sadašnji kantonalni zavodi budu transformirani u pripadajuće službe.


Treća redovna sjednica prekinuta je u junu na zahtjev Hrvatske demokratske zajednice BiH iz čijih klupa je rečeno da prije nastavka, treba izabrati novo rukovodstvo Doma.

To je u međuvremenu učinjeno, mada ne u potpunosti, na vanrednom zasjedanju u julu. Tada je Mirsad Zaimović iz Stranke demokratske akcije imenovan za predsjedavajućeg Doma usmjesto dotadašnjeg rukovodioca Elvira Karajbića iz Socijaldemokratske partije BiH.

Za jednog od dvoje dopredsjedavajućih je izabran Mladen Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, ali je mjesto drugog dopredsjedavajućeg ostalo nepopunjeno jer su Mile Atlagić, tadašnji zastupnik Socijaldemokratske partije i Goran Opsenica iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, odbili kandidature.

U međuvremenu je Atlagić zajedno s četiri zastupnika istupio iz Socijaldemokratske partije pa se nezvanično komentira da bi u novonastalim okolnostima mogao prihvatiti dužnost.

Pravilo je da troje rukovodilaca Predstavničkog doma budu ujedno predstavnici tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Mirsad Zaimović, novoimenovani predsjedavajući Doma, iz reda je bošnjačkog naroda, dopredsjedavajući Mladen Bošković iz hrvatskog, dok mjesto drugog dopredsjedavajućeg, koje pripada Srbinu, zasad nije kadrovski popunjeno.

Izvor: Azira Hrustemović/BHRT, Fena

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže