fbpx
Svijet, Vijesti

Zarif stigao na samit čelnika zemalja članica G7, Trump bez komentara

Off 126
G7 samit
Foto: AFP

Iranski ministar vanjskih poslova  Mohammad Javad Zarif iznenadno je  stigao je danas u Biarritz, gdje se održava samit Grupe 7, na kojem su ispoljene razlike između američkog predsjednika Donalda Trumpa i zapadnih saveznika zbog spora pitanja, uključujući Iran.


U Bijaricu se danas nastavljen samit čelnika zemalja članica G7 a iranski ministar , među kojima dolazi do prepirki zbog velikih razlika u stavovima povodom svjetskih trgovinskih tenzija, izlaska Britanije iz Evropske unije i odgovora na požareu Amazonu.

Tramp je u Twitter poruci osporio izvještaje da je suočen sa napetim prijemom od svetskih vođa na samitu u Francuskoj.

Međutim, Tramp je odbacio medijska izvješća o tenzijama među čelnicima G7 na samitu u Bijaricu, ističući da se “svi veoma dobro slažu”.

Nakon što je rekao da će Velika Britanija nakon izlaska iz Europske unije potpisati veliki trgovinski sporazum sa SAD-om, Tramp je istakao kako je Boris Džonson pravi čovjek da izvede svoju zemlju iz Europske unije.

Inače, Tramp je izjavio i kako je “svakako moguće” da će pozvati predsjednika Rusije Vladimira Putina kao gosta na samit G7 naredne godine u SAD-u.

On je ranije pozvao da se Rusija vrati u nekadašnji format G8.

U međuvremenu, francuske vlasti priopćile su kako su privele 68 ljudi koji su sudjelovali u napetom prosvjedu blizu Bijarica gdje se održava samit G7.

Veliko je osiguranje oko samita, a neki demonstranti iz pokreta Žutih prsluka bijesni na francuskog predsjednika i gospodarsku nepravdu prijete akcijama.

Izvor: Agencije/BHRT

Related Posts