fbpx
BiH, Vijesti

Zajednička izjava OSCE-a, OHR-a i ambasada o VSTV-u: Niko ne smije biti iznad zakona

Off 77
Foto: Arhiv; Amela Pokvić/BHRT

Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava, istaknuto je u zajedničkoj izjavi OSCE-a, OHR-a, te ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije, u kontekstu posljednjih dešavanja u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

U zajedničkoj izjavi je navedeno kako su pomenute ambasade i misije alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTV-a.

“Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage”, piše u izjavi.

Naglašeno je također kako Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost, već naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Također je naglašeno da funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.

“Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH”, zajedničkoj izjavi OSCE-a, OHR-a, te ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže