fbpx
Region, Vijesti

Zadar: Talijanska ribarica pokušala pobjeći

Off 21
Ilustracija

Zadarska policija utvrdila je da su na talijanskoj ribarici koja je danas uhvaćena u krivolovu bili 48-godišnji zapovjednik i pet članova posade koji su nezakonito prešli granicu i ribarili parangalima u hrvatskome teritorijalnom moru, oglušili se na zapovijed da se zaustave te je ribarica upućena izvan teritorijalnog mora RH.

Policijski službenici Nacionalnoga pomorskog centra za prikupljanje podataka uočili su oko šest sati na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru na području teritorijalnog mora Hrvatske talijansku ribaricu Mario LC čija je plovidba upućivala na gospodarski ribolov i nezakoniti prijelaz državne granice na moru.

Na mjesto događaja odmah je upućeno službeno plovilo zadarske Postaje pomorske i aerodromske policije koje je talijanskoj ribarici dalo znak da se zaustavi, ali se posada broda oglušila na izdanu zapovijed te je nastavila plovidbu s namjerom da napusti hrvatsko teritorijalno more. Nakon toga su u 7,50 sati policijski službenici sustigli i uzaptili talijanski ribarski brod izvan granica teritorijalnog mora RH, na udaljenosti od 1,8 nautičku milju od državne granice te brod sa članovima posade sproveli do luke u Zadru. Kapetan i vlasnik brodice odvedeni su na obavijesni razgovor u policijsku postaju, dok su ostali članovi posade ostali na brodu uz nadzor policije.

Policijski službenici nad posadom ribarskog broda i dalje provode izvide zbog sumnje da su počinili prekršaj iz Zakonika o schengenskim granicama, a o svemu su upoznate i mjerodavne inspekcije i službe zbog daljnjih postupaka, priopćila je zadarska policija.

Izvor: HINA

Related Posts