fbpx
BiH, Vijesti

Za hranu četvrtina plate

Off 58
Foto: Ilustracija

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juli ove godine iznosi 1.998 maraka i za 95 maraka je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Ipak, građani to baš i ne osjete. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom od 983 KM u mjesecu maju je, prema podacima Saveza samostalnih sindikata, 46,93 odsto.

Većina od toga se izdvaja za hranu i stanovanje, te komunalne usluge. Troškovi za prethodni mjesec su manji sa razlogom, kaže Lejla Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

U obračunu potrošačke korpe u obzir nisu uzeti troškovi nabavke knjiga, materijala i opreme za školu. Mi očekujemo već u avgustu, pa i u septembru, da će doći do značajnog povećanja iznosa same potrošačke korpe.

Struka kaže da statistika za juli nije ništa neobično. Profesor ekonomije, Muharem Karamujić, objašnjava da ni u drugim zemljama Evrope, kao što su Španija, Francuska, Italija, pa i Njemačka nije mnogo bolja situacija. Kako kaže, problem nije u novcu, već u sistemu.

Mi smo izrazito neefikasni. Imamo problema u raznoraznim sistemima- od fiskalnog sistema, poreznog sistema, sistema edukacije…

Da je juli samo statistička anomalija kažu i građani, a trgovci prehrambenim proizvodima to posebno ističu.

Preskupo je, pokrije mi troškove, snalazim se… – najčešći je odgovor na pitanje – “Kako preživjeti mjesec?”.

I dok se porast cijena, iz mjeseca u mjesec nastavlja, ovo pitanje i odgovori se ponavljaju; a koliko dugo će se ponavljati niko ne zna.

Izvor: Filip Marković/BHRT

Related Posts