Ekonomija

Za devet mjeseci 668,6 miliona KM stranih investicija u BiH

Off 30
Direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini, za devet mjeseci u 2018., iznosila su 668,6 miliona KM, što je za 0,1 odsto više u odnosu na isti period u 2017. godini, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke BiH. Najveći iznosi investicija u prošloj godini bili su iz Švajcarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Rusije.

S obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku situaciju koja je bila dominantna i nezaobilazna tema u svim razgovorima s potencijalnim stranim investitorima, prema riječima direktora Agencije za unapređenje stranih ulaganja (FIPA) Gordana Milinića, ovo je izuzetno dobar rezultat.

“Ovaj rezultat potvrđuje da je BiH, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore. Potrebno je još malo napora od svih institucija, počev od opštinskog preko kantonalnog i entitetskog nivoa pa do državnih organa, da strane investicije dostignu željeni nivo i budu garant ekonomskog rasta u BiH”, istakao je Milinić.

Kako je rekao, tu se naročito misli na sprovođenje propagandne akcije “Invest in BiH” i na širenje prakse podsticaja za strane investitore na svim nivoima po ugledu na susjedne države.

Prema saopštenju FIPA-e, sa ovim devetomjesečnim iznosom iz prošle godine, ukupan iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH je prešao 14 milijardi KM.

Ovim se nastavlja trend povećanja direktnih stranih investicija u BiH, koji se bilježi u posljednje dvije godine. U 2017.g. registrovano je 778 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016 godinu.

Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uslova za ulaganje, na pronalasku novih investitora za BiH, te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore, mnogo bržim tempom nego što je to do sada bio slučaj.

Related Posts