fbpx
BiH, Vijesti

VSTV: Predstavnički dom PSBiH vrši nedopušten pritisak na pravosuđe

Off 66
Foto: Arhiv; Amela Pokvić/BHRT

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine je tokom drugog dana sjednice u Sarajevu usvojilo Zaključke povodom Zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su doneseni na sjednici Predstavničkog doma održanoj 26. juna 2019. godine.

1. Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim traži od svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove VSTV-a.

2. Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti.

3. Članovi Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

4. Visoko sudsko i tužilačko vijeće poziva Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da sva pitanja u vezi pravosuđa razmatra kroz partnerski odnos sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti, navodi se u saopštenju VSTV-a.

Pogledajte prilog reporterke BHRT-a Azire Hrustemović.

IZVOR: VSTV BiH/BHRT

Related Posts