fbpx
Svijet, Životni stil

Vrijeme tulipana u Holandiji: Park će posjetiti više od milion ljudi

Off 43
Foto: Anadolija

Holandski Keukenhof, smatra se najvećim vrtom tulipana na svijetu, a ove godine posjetioce dočekuje sa temom “snaga cvijeća”, javlja Anadolija.

Smješten nedaleko od grada Lisse, Keukenhof svake godine različitim konceptima privlači ne samo predstavnike poslovnog svijeta vrtlarstva nego i brojne fotografe, ali i druge ljubitelje cvijeća. Park je dobio ime po dvorcu Keukenhof.

Manifestacija zbog kratkog vijeka trajanja tulipana, bude otvorena od kraja marta do sredine petog mjeseca. Priprema dvorišta za tulipane traje mjesecima.

Fokus parka je na gotovo sedam miliona jedinki cvijeća, što omogućava brojnim kompanijama da predstave svoj živopisni katalog. Više stotina uzgajivača ima priliku izložiti široku paletu cvijeća.

Očekuje se da će ove godine park tulipana posjetiti više od milion osoba iz oko 100 zemalja.

Prema zvaničnim podacima Keukenhofa, oko 80 odsto stranih turista dolazi iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine i Amerike.

Keukenhof je osnovan 1950. i tada ga je posjetilo 236.000 osoba. Oko 20 uzgajivača 1949. godine došlo je na ideju da organizuju manifestaciju u obliku izložbe cvijeća, što je bio signal za nastanak Keukenhofa u vidu proljetnog parka.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže