fbpx
BiH, Vijesti

Vojna parada u Moskvi

Off 122

Na Crvenom trgu u Moskvi danas se tradicionalno, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, održava velika vojna parada u kojoj će učestvovati više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike, kao i 74 aviona i helikoptera.

Očekuje se da će danas u maršu “Besmrtnog puka” u Moskvi učestvovati više od milion ljudi, koji će nositi portrete svojih predaka, veterana i učesnika Drugog svjetskog rata.

Tradicionalno na čelu kolone na Crvenom trgu ispred pješadije naći će se legendarni tenk Crvene armije “T-34” kojeg će pratiti borbena vozila.

Na paradi će biti predstavljene i novine ruske vojne industrije poput tenka “Armata” i borbenih vozila “Terminator”.

Na Crvenom trgu će se pojaviti i raketni kompleksi “Iskander-1”, zajedno sa još jednim “BTR-82A”, kao i četiri reaktivna sistema “Smerč”, protivvazdušni sistemi “Tor-M2” i “Buk-M2”, “Panciri-M” i “S-400”.

Ove godine glavna novina je automobil ministra odbrane i komandanta ceremonije Sergeja Šojgua, kabriolet domaće proizvodnje “aurus”.

Među novinama je i novi model automatske puške “kalašnjikov” koji će biti u rukama desantnih jedinica i motorizovane pješadije.

Očekuje se da će na paradi biti prikazano i novo višenamjensko terensko vozilo “lada” sa spregnutim mitraljezom, kao i novi čečenski bagi “Čaborz M-3”. Ime vozila potiče od dvije riječi čečenskog jezika: “ča”, što znači medvjed i “borz” vuk.

Related Posts