fbpx
BiH, Vijesti

Voćarima u Trebinju nedostaje radne snage

Off 31

U jeku sezone voćari u Trebinju suočavaju se sa nedostatkom radne snage, jer brojni sezonski radnici od ove godine rade u susjednom Dubrovniku.

Dodatnu zabrinutost izaziva i činjenica što se berba mora završiti u predviđenom roku. U suprotnom će gledati kako plodovi njihovog rada propadaju.

Voćari mogu biti zadovoljni rodom ove godine. Izgleda da će najteže biti naći radnike da ga oberu. I upravo to bi mogao biti problem, pošto postoji rok u kojem bi trebalo obrati određene kulture.

Zdravko Porobić iz Trebinja već sedam godina obavlaj sezonsкe poslove u voćnjaku. I on je jedan od rijetkih Hercegovaca, pošto je uglavnom angažovana radna snaga sa strane.

Upravo je berba kruna napornog godišnjeg rada. Znaju to dobro u preduzeću „Popovo polje“. Kažu da i pored dobrih uslova rada i dnevnica, koje su znatno više u odnosu na konkurenciju u regionu, opet im nedostaje radnikа.

Ovo je problem i za male proizvađače. Vinar Ranko Petijević kaže da zajedno sa članovima porodice obavi veliki dio poslova. Ipak za pojednine radove u vinogradu, berbu posebno, radnike mora angažovati.

Većina sezonskih radnika iz Hercegovine sada je voćnjake zamijenila Jadranskom obalom. Upravo zbog malog broja onih koji žele da se bave ovim poslovim u preduzeca „Аgrofin“ kažu da su promijenili uslove rada.

I dok je nakada vladalo veliko interesovanje i ovakve, sezonske poslove, ocito su se uslovi na trzistu rada bitno promijenili. Otvaranje granica radnici su nakon duze vrmena dobili i mogucnost izbora.

Izvor: Dragana Mihić/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže