fbpx
BiH, Okoliš, Vijesti

Vlada RS proglasila Park prirode “Una”

Off 93

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o proglašenju Parka prirode “Una”, koji će graničiti sa već postojećim Nacionalnim parkom “Una” u Federaciji BiH.

Na taj način, kako je rekla ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, stvoren je još jedan odbrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske da izgradi odlagalište nukleranog otpada na Trgovskoj gori – u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

U pitanju je lokalitet koji obuhvata 13 općina, koje se nalaze uzvodno i nizvodno uz rijeku Unu.

“Park prirode ‘Una’ je još jedan naš odbrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske u vezi s odlaganjem radioaktvinog otpada na Trgovskoj gori”, rekla je Golić.

Ministrica je najavila da će 27. septembra biti održani protesti građana koji žive na lokalitetu sliva rijeke Une, kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog namjera Hrvatske.

Golić je najavila i kako će se sastati sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnatkom, kako bi na konferenciji koja se tiče atomske energije u Beču iznio stav o protivljenju Bosne i Hercegovine namjeri Hrvatske da odlaže nuklerni otpad u staroj kasarni Čerkezovac.

Izvor: FENA

Related Posts