fbpx
Region

Visok vodostaj rijeka uzrokovao probleme u Sloveniji

Off 32
Obilna kiša i visoki vodostaji rijeka donijeli su Sloveniji velike probleme, naročito u zapadnom dijelu zemlje, gdje su neke lokalne saobraćajnice zbog izlivanja rijeka Vipave i Reke i lokalnih potoka privremeno zatvorene zbog odrona zemlje i vode na putu.

Kako javljaju slovenački mediji, zbog kiša i otapanja snijega i dalje su u porastu vodostaji Save i njenih pritoka u Sloveniji, kao i rijeke Drave, ali se iduće sedmice očekuje stagnacija i smirivanje jer će padavina biti manje, a temperature će opet pasti pa se snijeg neće topiti.

Najviše padavina registrovano je na području Ilirske Bistrice, odnosno uz naselje Novokračina blizu graničnog prelaza Jelšane-Rupa, gdje je od četvrtka  palo 374 litara kiše po metru kvadratnom, prenosi Srna.

Ugrožene krajeve na zapadu danas je posjetio ministar za očuvanje prirodne sredine Jure Leben, koji je rekao da se situacija sistematski prati i da je vlada Marjana Šareca za ovu godinu iz budžeta namijenila 149 miliona eura za uređivanje vodenih tokova i regulaciju plavnih područja.

“Ovakvi prizori moraju nam biti opomena, a sve češće vremenske nepogode zbog klimatskih promjena dokaz su da priroda umije biti nemilosrdna, te da se tome moramo suprotstaviti ne samo u teoriji nego prvenstveno našim djelovanjem”, rekao je Leben.

On je zahvalio vatrogascima i drugim javnim službama koji su pomagali onima čija je imovina bila ugrožena nevremenom i poplavama.

Related Posts