BiH, Vijesti

Višković posjetio banjalučke trapiste

Off 21
Foto: Fena

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković obećao je pomoć Vlade Katoličkoj crkvi koja će 21. juna obilježiti 150. godišnjicu dolaska redovnika trapista i osnivanja čuvenog samostana, kasnije opatije “Marija Zvijezda” u Banjoj Luci.

Višković je rekao da je u pitanju značajan jubilej, koji govori o ljudima koji nisu samo propovijedali vjeru, već su razvijali privredu te pokrenuli razne projekte važne za građane – centrale, ciglane, hladnjače, pivaru…

Podsjetio je i na moto njihove redovničke zajednice – Ora et labora (Moli i radi).

Entitetski premijer je istakao da je, tokom posjete samostanu “Marija Zvijezda” razgovarano i o koncesiji za Zemljoradničku zadrugu “Livač” koja izrađuje sir “Trapist”.

Bilo je riječi i o drugim projektima Katoličke crkve, a Višković navodi da će u Vladi RS-a imati partnera.
Povrat imovine svim vjerskim zajednicama, pa i Katoličkoj crkvi, kako je rekao, još je otvoreno pitanje, jer je visoki predstavnik stavio van snage raniji zakon.

Biskup banjalučki Franjo Komarica je, nakon posjete Viškovića ovom samostanu, podsjetio na dolazak reformiranih cistercita, među narodom poznatijih kao trapisti (la Trappe – ime samostana u Francuskoj), u Banju Luku, odnosno BiH.

“Donijeli su mnogo toga, i duhovnog i materijalnog napretka za ovu sredinu”, istakao je biskup Komarica, dodajući da su Trapisti ostavili baštinu koja sve obavezuje.

Naglasio je da žele nastaviti konstruktivan rad koji su započeli ovdašnji Trapisti te zahvalio Viškoviću na podršci u očuvanju njihove baštine za sve buduće generacije.

Samostan trapistički “Marija Zvijezda” u Delibašinom Selu kod Banje Luke osnovao je još za vrijeme otomanske vladavine 1869. godine Franz Pffaner.

Osamdesetih godina 19. vijeka samostan postaje opatijom, a početkom 20. vijeka doživljava vrhunac po broju monaha kojih je bilo 220, ali i po duhovnoj, obrazovnoj, privrednoj, karitativnoj i civilizacijskoj djelatnosti.

Related Posts