fbpx
BiH, Vijesti

Višković: Kadrovske promjene u Vladi RS

Off 56
Foto: Fena, arhiva

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković iznenada je najavio kadrovske promjene u svom kabinetu do kraja godine. Učinio je to bez odgovora na pitanje koji su razlozi promjena i ko su ministri čijim radom nije zadovoljan.

Zadovoljan sam radom Vlade, ali može i mora bolje. Tim riječima premijer Višković je iznenada najavio rekonstrukciju svog kabineta. Entitetska Vlada je formirana iz šest političkih stranaka. Polovinu, od 16 ministarskih mjesta, čine ministri iz SNSD-a.

Višković je najavio krupne poteze, reformske zakone, promjene u načinu funkcionisanja, a danas pričamo o novim aferama i rekonstrukciji Vlade. To je prvi komentar iz opozicionog SDS-a na najavu premijera.

Najava rekonstrukcije Vlade možda jeste došla iznenada, ali nije iznenađujuća, kaže novinar Darko Momić. Ispunjenje različitih preduslova pri sastavljanju ministarskog tima, od koalicione, geografske, nacionalne, rodne i drugih raspodjela evidentno nisu donijeli najkvalitetnije ljude. Ovoga puta bi, po njegovom mišljenju, prvi na ledu mogli biti ministri iz DEMOS-a i NDP-a.

Momić ne isključuje ni mogućnost da, po formiranju Savjeta ministara BiH, dio političkog dogovora bude i uzajamno učešće kadrova SNSD-a, SDA i HDZ-a u entitetskim Vladama. Posebno imajući u vidu ranije međusobne ustupke, poput podrške poslanika SDA delegatima SNSD-a u Domu naroda državnog parlamenta, te podršci SNSD-a Senadu Bratiću na mjestu potpredsjednika Narodne skupštine RS.

Izvor: Vladimir Šušak/BHRT

Related Posts