fbpx
Svijet, Vijesti

Više od 500 vatrogasaca bori se protiv požara u južnoj Francuskoj

Off 12
Foto: AP

Više od 500 vatrogasaca su pokušali da suzbiju požar koji se širio kroz borovu šumu u južnoj Francuskoj, dok zvaničnici upozoravaju da bi snažni vjetrovi mogli omesti napore da se požar stavi pod kontrolu.

Oko 900 hektara šume je uništeno otkako je požar izbio jučer poslijepodne na planinskim obroncima u departmanu Aude, stotinjak kilometara južno od Toulousea.

Zapovjednik vatrogasne brigade Audea, Philippe Fabre, izjavio je da je u četvrtak ujutru zabilježen “neznatan predah” kada su vatrogasci suzbili napredovanje vatre.

On je, međutim, kazao kako se očekuje da vjetrovi tokom dana dostignu brzinu do 160 kilometra na sat i da će napori biti usmjereni na “gašenje najtežih žarišta i sprečavanje novih plamenova u teško dostupnim regijama”, javlja AFP.

Evakuirane su 22 osobe iz svojih domova u zajednici Val-de-Dagne.

Uzrok izbijanja požara još nije poznat, iako su vlasti upozorile na ekstremno sušne uslove širom većeg dijela južne Francuske nakon višesedmične suše.

Tri kanadera izbacivala su vodu na plamenu stihiju, dok su još dva na čekanju.

Oko 450 vatrogasaca također se borilo s požarom u blizini Beziersa duž mediteranske obale koji je izbio u srijedu, iako zvaničnici tvrde da je stavljen pod kontrolu u četvrtak nakon što je progutao oko 250 hektara zemljišta, prenosi AFP.

Izvor: Fena

Related Posts