fbpx
Svijet, Vijesti

Više od 200 mrtvih u seriji bombaških napada u Šri Lanki

Off 213

Najmanje 215 ljudi je ubijeno, a 450 povrijeđeno u seriji bombaških napada u Šri Lanki, javlja BBC. Okolinu Kolomba, glavnog grada Šri Lanke, naknadno su potresle još dvije eksplozije. Napadi su se dogodili jutros tokom služenja uskršnje mise. Vlada Šri Lanke uvela je policijski sat.

Jedna eksplozija odjeknula je nedaleko od Kolomba, glavnog grada Šri Lanke, što je sedma eksplozija koja je potresla ovu zemlju, saopštila je policija. Samo nekoliko minuta kasnije, dogodila se i osma eksplozija nakon čega je zavladala panika među uplašenim stanovništvom.

Uhapšeno osam osoba

Iz policije su saopćili da je među mrtvima najmanje 35 stranaca.

 Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, potvrdio je za BHRT da nema informacija da među žrtvama napada ima državljana BiH.

AFP javlja da se u osmoj eksploziji raznio bombaš, koji je ubio i tri policajaca.

Policija je u akcijama protiv počinitelja napada do sada uhapsila osam osoba.

Ministar odbrane rekao je da su većinu napada počinili bombaši samoubice koji su pripadali istoj grupi, prenosi BBC.Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napade. Nakon napada u čitavoj zemlji su otkazane proslave Uskrsa. Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge sazvao je vanredan sastanak državnog Savjeta bezbjednosti nakon višestrukih napada na crkve i hotele.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena naredio je pokretanje opsežne operacije protiv organizatora smrtonosnih napada.

“Naredio sam provedbu odlučne borbe protiv odgovornih za ovu zavjeru”, rekao je Sirisena i dodao kako je naredbu izdao svim sigurnosnim snagama te zemlje.

Pozvao je građane na oprez i racionalno ponašanje te ih upozorio da ne obraćaju pažnju na lažne vijesti.

List “Dejli Miror” javlja da je odlukom predsjednika uveden i policijski sat, koji će trajati od 18.00 do šest sati ujutro po lokalnom vremenu.

Policijski zvaničnik rekao je Rojtersu da je samo u crkvi Svetog Sebastijana sjeverno od Kolomba poginulo više od 50 ljudi.

U drugoj crkvi u mjestu Batikaloa u Istočnoj Provinciji poginulo je 25 ljudi. Meta napada bila je i crkva Svetog Antonija u naselju Kočikade u Kolombu. Napadi su se dogodili tokom služenja uskršnje mise.

Meta napada bila su i tri hotela u Kolombu, ali za sada nije poznato da li u njima ima žrtava.

Neimenovani zvaničnik bezbjednosti rekao je da se čulo šest skoro uzastopnih eksplozija koje su se dogodile u tri crkve i tri hotela u kojima su najčešće gosti stranci.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže