fbpx
BiH, Okoliš, Vijesti

Više od 1.400 divljih deponija u FBiH

Off 58

Od 55 lokalnih samouprava, te zaprimljenih prijava građana putem besplatnog “zelenog alarma”, od početka oktobra 2018. godine, evidentirano je više od 1.400 lokaliteta divljih deponija širom Federacije BiH, na kojima je deponovano oko 5.000.000 m3 otpada, podaci su Centara civilnih inicijativa.

Ovakvi podaci ukazuju na hitnost rješavanja tog problema u smislu alarmiranja svih nivoa vlasti za donošenje finansijskih i planskih dokumenata, s ciljem uklanjanja divljih deponija i sanacije područja na kojima se nalaze divlje deponije, remedijacija tla i sprječavanja ponovnog nastanka deponija.

Centri civilnih inicijativa (CCI) ukazali su na sve veći ekološki problem zagađenosti zemlje, neodgovornog odnosa prema prirodi i vodama, te odgovornosti svakog pojedinca.

S ciljem podizanja svijesti o značaju unapređenja zaštite okoliša i energetske efikasnosti u BiH, te očuvanju i poboljšanju vazduha, zemlje i vode, CCI je predstavio sedam mjera, a posebno su skrenuli pažnju na problem sve većeg broja divljih deponija u Bosni i Hercegovini.

Kako bi unaprijedili sistem prikupljanja podataka o divljim deponijama CCI je uspostavio “zeleni alarm” putem kojeg na broj 080 05 05 06 građani mogu prijaviti lokalitet i osnovne podatke o divljim deponijama i time dati doprinos rješavanju ovog višedecenijskog problema.

Višim nivoom edukacije, kao i mijenjanjem loših navika može se promijeniti trenutno loša okolišna slika zemlje, smatraju u CCI-ju.

Related Posts