Vijesti

Ugriz krpelja – ljetnji problem za sve

Off 60
Najbolji način zaštite od krpelja, čiji je ugriz ljetnji problem za sve koji borave u prirodi, je nošenje odgovarajuće odjeće i obuće prilikom boravka u prirodi, te nanošenje spreja i kreme koji odbijaju insekte, savjetuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Iz Instituta podsjećaju da parazitarni insekti koji se hrane krvlju žrtve, time prenose i zarazne bolesti, koje su u našim krajevima javljaju sporadično, ali nisu bezazlene.

Zarazne bolesti koje prenose krpelji su krpeljni meningoencefalitis – upalna bolest centralnog nervnog sistema, čija klinička slika može ići od obične prehlade do teških upala mozga, Kongo-krimska hemoragijska groznica – zarazna bolest koja se veoma rijetko javlja na našem području, ali dovodi do teškog poremećaja u zgrušavanju krvi, te izaziva teška krvarenja, što za posljedicu može imati smrt.

Krpelji mogu prenijeti i rikecioze –mogu izazvati i teške oblike bolesti sa smrtonosnim komplikacijama ili lajmsku bolest – oboljenje koje je karakteristično po kožnom prstenastom crvenilu na mjestu ugriza krpelja, a liječi se odgovarajućim antibioticima, tek samo povremeno može izazvati teške upale srca i mozga.

Na području ZDK-a, ali i cijele Federacije BiH, svake godine se registruje manji broj oboljelih od lajmske bolesti. Iako većina ugriza prođe bez zaraze, ipak se može javiti popratna pojava kao iritacija kože i alergijske reakcije nastale na mjestima ugriza, rekli su iz Instituta.

Osobe koje primijete zakačenog krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficiranom pincetom, tako što se insekt uzme lagano u predjelu glave, tj. što bliže koži, te se izvuče blagim, ravnomjernim povlačenjem od kože bez ikakvog uvrtanja, pazeći pri tom da se izvuče cijeli insekt, bez oštećenja kože, te bez ikakve upotrebe ulja, benzina, leda ili nekih drugih preparata, kažu u INZ-u.

Za osobe koje su profesionalno izložene ugrizima krpelja zbog čestog boravka u prirodi, kao što su šumari, vojnici, planinari i lovci, preporučuje se vakcinacija.

Iz Instituta su istakli da ugrizi krpelja nisu uvršteni u hitna medicinska stanja, tako da odlazak ljekaru nije neophodan, osim u slučaju pojave kožnih promjena ili pogoršanja zdravstvenog stanja.

Related Posts