BiH, Svijet

Zvizdić u audijenciji kod pape Franje: Podrška BiH i svim njenim građanima

Off 60
Bosna i Hercegovina treba ići putem dijaloga i kompromisa, na dobrobit svih naroda koji u njoj žive, izjavio je danas u Vatikanu poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo prilikom susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Papa Franjo je ovom prilikom rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Naglasio je da Sveta Stolica podržava njene težnje ka integraciji u Evropsku uniju.

Tokom susreta je bilo govora i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić i papa Franjo razgovarali su i o zastoju u provedbi ratifikovanog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006. godine.

Zvizdić je svog domaćina upoznao sa činjenicom da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Temeljnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost. Rekao je da će uložiti napore da se prevlada zastoj u provedbi ovog Ugovora.

00:22

Zvizdić uputio poziv papi Franji da ponovo posjeti BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH prenio je papi pozdrave svih naroda i građana, pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini, koji molitve, blagoslove i poruke pape Franje doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja i nade da istraju u očuvanju mira i suživota.

Izrazio je zahvalnost zbog posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. juna 2015. godine i zbog podrške svim narodima BiH koju je tom prilikom uputio.

Poglavaru Rimokatoličke crkve poklonio je repliku Povelje Kulina-bana, najstarijeg poznatog pisanog dokumenta u historiji Bosne i dokaza bosanske državnosti, kao i monografiju “Svjetlost Evrope u Bosni i Hercegovini”.

Od svog domaćina je dobio medaljon Anđela mira čiji je autor rimski umjetnik Guido Veroi.

Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga da u sljedećoj godini posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH susreo se i sa državnim sekretarom Svete Stolice monsinjorom Pietrom Parolinom.

Related Posts