Svijet

Washington Post tvrdi: Emirati hakirali Katar i izazvali krizu

Off 42

Ujedinjeni Arapski Emirati su organizirali hakiranje profila na društvenim mrežama katarske vlade krajem maja, a kako bi objavili oštre, ali lažne izjave katarskog emira, što je potom uzrokovalo krizu, objavio je The Washington Post, pozivajući se na američke obavještajne izvore.

Katarskom emiru, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thaniju je pripisana izjava u maju u kojoj je hvalio Hamas, a Iran nazvao islamskom silom. Nakon toga Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske i ekonomske odnose s Katarom.

Katar je odmah ustvrdio da su lažne izjave ubacili hakeri, ali zaljevske zemlje nisu prihvatile objašnjenje. Američki list izvještava da su obavještajci SAD-a saznali da su samo dan prije sporne objave zvaničnici iz Emirata na visokom nivou razgovarali o planiranom hakiranju.

Nije poznato, kako navode, da li je UAE hakirao ili je samo platio hakiranje profila. Ambasador UAE u SAD-u je odbacio ove informacije kazavši kako su lažne.

“Ono što je jasno jeste ponašanje Katara koji pomaže, finansira i omogućava teroristima djelovanje. Oni ohrabruju nasilje, radikalizaciju i podrivaju stabilnost susjeda”, naveo je ambasador.

Američki State department nije odgovorio na upit Reutersa o ovim informacijama.

Related Posts