Svijet

Velika Britanija: Završen protest čuvara u zatvorima

Off 14
Foto: Ilustracija
Hiljade čuvara u zatvorima u Velikoj Britaniji vratilo se na posao nakon šestosatnog štrajka zbog porasta stope nasilja u zatvorima.

Asocijacija zatvorskih službenika (POA) zahtijeva da vlasti obezbijede bolju zaštitnu opremu za oko 28.000 članova Asocijacije, te da se smanji stopa nasilja i pretrpanost zatvora.

Zatvorski čuvari protestovali su jutros ispred zatvora širom Engleske i Velsa, protiveći se zahtjevima vlasti da se vrate na posao.

Portparol POA saopćio je da su sastanci sa britanskim ministrom za zatvore Rorijem Stjuartom naknadno rezultovali garancijama u vezi sa interesima Asocijacije.

Stanje u britanskim zatvorima izazvalo je veliku pažnju medija u posljednjih nekoliko mjeseci. Inspektori su juče upozorili na stanje u zatvoru u Bedfordu, u centralnoj Engleskoj, gdje zatvorenici nisu poštovali pravila i koristili su drogu.

Vlada Velike Britanije je iz sličnih razloga preuzela kontrolu nad još jednim zatvorom.

Prema zvaničnim podacima objavljenim u julu, broj slučajeva napada na osoblje zatvora porastao je za 26 posto u periodu od godinu dana, do marta 2018. godine.

Related Posts