Izložbe, Svijet

Uskoro otkrivanje Leonardove slike u Louvreu Abu Dhabi

Off 91
Muzej Luvr Abu Dabi (Louvre Abu Dhabi) je “veoma ponosan” na kupovinu slike Leonarda da Vinčija koja je prošlog mjeseca na aukciji postigla cijenu od 450 miliona dolara, rekao je danas ministar kulture i turizma Abu Dabija Saif Gobaš.

Gobaš je rekao da će javnost sliku Leonarda Da Vinčija “Spasitelj svijeta” (Salvator Mundi) moći da vidi uskoro, prilikom otkrivanja u muzeju Luvr Abu Dabi.

Američki Vol strit žurnal (Wall Street Journal) i Njujork tajms (New York Times) su objavili da je kupac slike bio član saudijske kraljevske porodice, kao posrednik za krunskog princa Muhameda bin Salmana. Saudijska ambasada u Vašingtonu tvrdi da je član kraljevske porodice sliku kupio u ime muzeja u Abu Dabiju.

“Najvažnije je da Leonardova slika dolazi u Luvr Abu Dabi. Mnogo je kontroverzi koje nemaju nikakve veze s činjenicom da će ona biti izložena u našem muzeju, veoma uskoro”, izjavio je Gobaš.

Salvator Mundi je davno izgubljena Da Vinčijeva slika Isusa Krista iz oko 1500. godine, koja je na aukciji u Njujorku prodata za nevjerovatnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljim umjetničkim djelom na svijetu.

Abu Dabi je Francuskoj platio 525 miliona dolara za korištenje imena i brenda “Luvr” tokom narednih 30 godina. Ovaj fascinantni muzej je otvoren prošlog mjeseca i nalazi se na ostrvu Sadijat.

Related Posts